• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Verlaging schenkingsvrijstelling eigen woning in 2023

Gepubliceerd op: 23-03-2022

De schenkingsvrijstelling eigen woning (jubelton) wordt per 1 januari 2023 verlaagd van € 106.671 tot € 27.231. Per 1 januari 2024 zal de schenkingsvrijstelling eigen woning helemaal worden afgeschaft. Overweegt u om te schenken voor de eigen woning? Benut de vrijstelling voor het te laat is.

'

Wijziging schenkingsvrijstelling eigen woning

Woningkopers tussen de 18 en 40 jaar kunnen nu nog een belastingvrije schenking voor de eigen woning krijgen van € 106.671. Vanaf 2023 is deze zogenaamde jubelton verleden tijd. De verlaging van de vrijstelling naar € 27.231 is geen toeval. Dit is namelijk het bedrag van de eenmalig verhoogde vrijstelling voor vrij te besteden bedragen. Vanaf 2023 kan deze vrijstelling worden toegepast voor de eigen woning of een vrije besteding. 

 

Schenken voor de eigen woning in 2022

Overweegt u om uw kind een bedrag te schenken voor de eigen woning dat het bedrag van € 27.231 overstijgt? Zorg dan dat u het bedrag nog in 2022 aan uw kind schenkt. Vervolgens heeft uw kind nog twee jaar na het jaar van schenking de tijd om de schenking ook daadwerkelijk te gebruiken ten behoeve van de eigen woning.

Ook als uw kind op dit moment nog niet voornemens is om een (nieuwe) eigen woning te kopen of de eigenwoningschuld af te lossen kan het dus verstandig zijn om met het oog op de verlaging van de schenkingsvrijstelling vooruit te plannen. Denkt u daarbij bijvoorbeeld ook aan een grootschalige verbouwing of volledige verduurzaming van de woning.

 

Voorwaarden

Om in 2022 in aanmerking te komen voor de schenkingsvrijstelling eigen woning dient de schenking aantoonbaar en binnen de gestelde termijn besteed te worden voor een van de volgende doeleinden:

  • Aankoop of verbouwing van de eigen woning.
  • Aflossing van de hypotheek of restschuld van de eigen woning.
  • Afkoop van de rechten van erfpacht, opstal of beklemming van de eigen woning.

Heeft u vragen over de schenkingsvrijstelling eigen woning of bent u op zoek naar een adviseur die met u meekijkt? Neem gerust contact met ons op.